JUN | Hur går er borgerliga vigsel i Stockholm Stadshus till?
En bröllopsfotograf i Stadshuset berättar
En magisk start: Så går en borgerlig vigsel till i Stadshuset
Stockholm Stadshus är en plats fylld av historia och romantik, och det är inte konstigt att så många par väljer att säga "ja" just här. Men hur går en borgerlig vigsel egentligen till i denna ikoniska byggnad? Här kommer kortfattade steg-för-steg. Vill du veta lite mer utförligt så rekommenderar jag min guide till ett stressfritt bröllop i Stockholm Stadshus HÄR
Inför
Bokning:
Det första steget är att boka tid för vigsel. Detta görs via Stockholms stads webbplats. Det är viktigt att vara ute i god tid, särskilt under populära helger och sommarsäsongen. Ni kan även hålla ögonen öppna efter återbudstider, men var snabba för de försvinner snabbt. Bokningen kostar 1200 kronor (2025).
Hindersprövning:
Innan vigseln måste ni ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Detta intygar att det inte finns några juridiska hinder för er att gifta er. Denna ska sedan skickas till Stadshuset.
Vittnen:
Ni behöver ha med er två vittnen som är över 18 år. Dessa behöver inte ha med sig ID, men det måste ni ha.
På dagen
Plats:
Vigseln äger normalt rum i det vackra rummet Ovalen, med utsikt över Prinsens Galleri. Just nu renoveras gobelängerna i Ovalen dock (april 2025) och vigslarna sker då i Prinsens Galleri.
Ceremonin:
En borgerlig vigsel är en ceremoni utan religiösa inslag. Vigselförrättaren leder ceremonin, och ni får möjlighet att utbyta era "ja". Ni ger inga löften men ni får byta ringar om ni vill.
Det finns en lång och en kort version av vigselformuläret och det skiljer ungefär 30 sekunder mellan det två. Den långa versionen tar 3,5 minut.
Bra att veta:
Ceremonin är relativt kort, men mycket stämningsfull. Ni går in i rummet, er officiant frågar om ni är redo och sätter sedan igång.
Det är tillåtet att fotografera under ceremonin men ni får inte använda blixt. Om ni har med en fotograf så prata ihop er med denna så att inte alla era gäster har mobilerna framför ansiktet.
Max 10 gäster får närvara under vigseln, denna siffran inkluderar fotograf. Med er två blir sällskapet alltså 12 personer.
Efter:
När ceremonin är över så går ni ut ur Ovalen och går ned för den vackra trappan och ut. Ett tips är att låta era gäster gå ut i förväg och sedan låta de få hurra och blåsa såpbubblor (eller vifta med tomtebloss om det är vinter och mörkt) när ni kommer ut. Det är dock förbjudet att kasta ris eller blommor eftersom att det ger en hel del att städa för personalen.
Tips för en lyckad vigsel i Stadshuset
Var ute i god tid med bokningen.
Kom ihåg att ta med giltig legitimation.
Njut av stunden! Det är en unik och minnesvärd upplevelse.
Stockholm Stadshus erbjuder en magisk inramning för ert bröllop, och jag hoppas att denna guide har gett er en klar bild av hur en borgerlig vigsel går till. O du, vill ni ha med en fotograf som har koll på läget? Klicka på knappen och berätta när ni gifter er.


















